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食品中微量元素の共沈法を応用した多元素同時分析法及び食品中のリン酸除去による影響
https://kinwu.repo.nii.ac.jp/records/121
https://kinwu.repo.nii.ac.jp/records/121f055abb0-2530-46d0-b25d-e28b9cbdf02c
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00004728821.pdf (110.2 kB)
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2003-12-15 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 食品中微量元素の共沈法を応用した多元素同時分析法及び食品中のリン酸除去による影響 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Multielement Determination Method of Trace Elements of Daily Foods with Coprecipitation and Effects of Phosphorus Elimination. | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 微量元素 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 多元素同時分析 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食品 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 共沈法 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | リン酸除去 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | trace element | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | multielement determination | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | foods | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | coprecipitation method | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | phosphorus elimination | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(日) | ||||||
値 | 原著 | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Original Paper | |||||
論文名よみ | ||||||
その他のタイトル | ショクヒンンチュウ ビリョウ ゲンソ ノ キョウチンホウ オ オウヨウシタ タゲンソ ドウジ ブンセキホウ オヨビ ショクヒンチュウ ノ リンサン ジョキョ ニヨル エイキョウ | |||||
著者名(日) |
森, 忠繁
× 森, 忠繁× 清水, 光郎× 柚木, 英二× 片岡, 敏夫 |
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著者名よみ |
モリ, タダシゲ
× モリ, タダシゲ× シミズ, ミツオ× ユノキ, エイジ× カタオカ, トシオ |
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著者名(英) |
Mori, Tadashige
× Mori, Tadashige× Shimizu, Mitsuo× Yunoki, Eiji× Kataoka, Toshio |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 近畿福祉大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岡山県環境保健センター | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岡山県環境保健センター | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岡山県環境保健センター | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Kinki Welfare University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Okayama Prefectual Institute for Environmental Science and Public Health | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Okayama Prefectual Institute for Environmental Science and Public Health | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Okayama Prefectual Institute for Environmental Science and Public Health | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | In order to carry out multielement determiation method of ten trace elements (Pb, Cd, Sn, Sb, Bi, Be,As, Se, Cr and Ge) in total diet samples by the polarized Zeeman atomic absorption spectrometry, the mostsuitable condition of ashing temprature, atomization temperature was dicided and effects of phosphoruselimination from total diet samples on copreecipitation were studied. The most suitable condition of ashing and atomization temperature was 500℃, 600℃, for Pb and Cd;600℃, 2200℃ for Sn, Sb and Bi ; 400℃, 2700℃ for Be, As and Se ; 800℃, 2800℃ for Cr and Ge,respetively. The most effective preconcentration of each element was the coprecipitation method with addinghydroxide zirconium as 10mg of zirconium at pH 9.5. The effects of the phosphorus elimination from total diet samples on recovery rates of trace elementswere compared among three preconcentration methods, which were non phosphoras elimination, hydroxidezirconium and ammonium molybdenic acid coprecipitation method. Recovery rates of Pb, Cd, Bi and Bewere no effects of phosphorus relimination. Recovery rates of Cr and Ge in hydrooxide zirconiumcoprecipitation method, and those of Sn, Sb, As, Se and Cr in ammonium molybdenic acid coprecipitationmethod clearly increased. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11887920 | |||||
書誌情報 |
近畿福祉大学紀要 巻 4, p. 40-48, 発行日 2003-12-15 |