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高齢者のための半定量的食物摂取頻度調査法の試作
https://kinwu.repo.nii.ac.jp/records/114
https://kinwu.repo.nii.ac.jp/records/1145c761503-e13d-4be2-8e46-30070c1bda6a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2002-12-15 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 高齢者のための半定量的食物摂取頻度調査法の試作 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Trial of Semi-quantitative Food Frequency Questionnaire for the Elderly | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 高齢者 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 栄養調査 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 半定量的食物摂取頻度調査 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 陰膳法 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 妥当性 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | the elderly | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | nutrition surveys | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | semi-quantitative food frequency questionnaire | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | duplicated method | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | validity | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(日) | ||||||
値 | 原著 | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Original Paper | |||||
論文名よみ | ||||||
その他のタイトル | コウレイシャ ノ タメ ノ ハン テイリョウテキ ショクモツ セッシュ ヒンド チョウサホウ ノ シサク | |||||
著者名(日) |
吉田, 繁子
× 吉田, 繁子× 元永, 恵子× 奥井, 幸子× 渡辺, 文子× 香川, 幸次郎× 奥山, 真由美× 北園, 明江× 小柏, 道子 |
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著者名よみ |
ヨシダ, シゲコ
× ヨシダ, シゲコ× モトナガ, ケイコ× オクイ, サチコ× ワタナベ, フミコ× カガワ, コウジロウ× オクヤマ, マユミ× キタゾノ, アキエ× コガシワ, ミチコ |
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著者名(英) |
Yoshida, Shigeko
× Yoshida, Shigeko× Motonaga, Keiko× Okui, Sachiko× Watanabe, Fumiko× Kagawa, Koujirou× Okuyama, Mayumi× Kitazono, Akie× Kogashiwa, Michiko |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 近畿福祉大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 近畿福祉大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岐阜県立看護大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岡山県立大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岡山県立大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岡山県立大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岡山県立大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 岡山学院大学 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Kinki Welfare University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Kinki Welfare University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Gifu College of Nursing | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Okayama Prefectural University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Okayama Prefectural University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Okayama Prefectural University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Okayama Prefectural University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Okayama Gakuin University | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Background and Objectives : According to Willett, the semi quantitative food frequency questionnaires (SQFFQ) have become the primary method for measuring dietary intake in epidemiological studies. Today, the same portion size used in adults and the elderly at SQFFQ. However, the portion size for the elderly is not the same for adults. We think the dietary intake for the elderly shows smaller portion size than adults for most foods. So we measured habitual use of portion size among the healthy elderly at 84 food items. We investigated nutrient intake for the elderly by nutrition survey wchich surveyed three season's (early summer, fall, winter) duplicated method. Then we developed a SQFFQ for the elderly from their common foods consumption. The SQFFQ format became eight grades for the frequency and five grades the food consumption. To estimate the validity, newly developed of SQFFQ was compared with the three season's duplicated method. Results and Conclusions : As for the validity, the relative difference between SQFFQ value and the duplicated method value was small. The relative difference of principal nutrients (energy, protein, and fat) were less than 5%, and vitamins A, B_1 and B_2 were 20-10%. Especially, there were significant correlations (p<0.01) between SQFFQ and duplicated method for intakes of vitamin B_1, dietary fiber, calcium and potassium. And there were significant correlations (p<0.05) between SQFFQ and duplicated method for the intakes of energy and vitamin B_2. These results suggest that our developed SQFFQ for a dietary survey that consists of 84 foods items, particularly are reliable for dietary assessment in healthy elderly people. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11887920 | |||||
書誌情報 |
近畿福祉大学紀要 巻 3, p. 29-41, 発行日 2002-12-15 |