15
ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 学術電子資料
  2. 紀要
  3. 近畿福祉大学紀要
  4. 3

高齢者のための半定量的食物摂取頻度調査法の試作

https://kinwu.repo.nii.ac.jp/records/114
https://kinwu.repo.nii.ac.jp/records/114
5c761503-e13d-4be2-8e46-30070c1bda6a
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00004728814.pdf KJ00004728814.pdf (127.5 kB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2002-12-15
タイトル
タイトル 高齢者のための半定量的食物摂取頻度調査法の試作
タイトル
タイトル Trial of Semi-quantitative Food Frequency Questionnaire for the Elderly
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 高齢者
キーワード
主題Scheme Other
主題 栄養調査
キーワード
主題Scheme Other
主題 半定量的食物摂取頻度調査
キーワード
主題Scheme Other
主題 陰膳法
キーワード
主題Scheme Other
主題 妥当性
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 the elderly
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 nutrition surveys
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 semi-quantitative food frequency questionnaire
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 duplicated method
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 validity
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
値 原著
記事種別(英)
言語 en
値 Original Paper
論文名よみ
その他のタイトル コウレイシャ ノ タメ ノ ハン テイリョウテキ ショクモツ セッシュ ヒンド チョウサホウ ノ シサク
著者名(日) 吉田, 繁子

× 吉田, 繁子

WEKO 495

吉田, 繁子

Search repository
元永, 恵子

× 元永, 恵子

WEKO 496

元永, 恵子

Search repository
奥井, 幸子

× 奥井, 幸子

WEKO 497

奥井, 幸子

Search repository
渡辺, 文子

× 渡辺, 文子

WEKO 498

渡辺, 文子

Search repository
香川, 幸次郎

× 香川, 幸次郎

WEKO 499

香川, 幸次郎

Search repository
奥山, 真由美

× 奥山, 真由美

WEKO 500

奥山, 真由美

Search repository
北園, 明江

× 北園, 明江

WEKO 501

北園, 明江

Search repository
小柏, 道子

× 小柏, 道子

WEKO 502

小柏, 道子

Search repository
著者名よみ ヨシダ, シゲコ

× ヨシダ, シゲコ

WEKO 503

ヨシダ, シゲコ

Search repository
モトナガ, ケイコ

× モトナガ, ケイコ

WEKO 504

モトナガ, ケイコ

Search repository
オクイ, サチコ

× オクイ, サチコ

WEKO 505

オクイ, サチコ

Search repository
ワタナベ, フミコ

× ワタナベ, フミコ

WEKO 506

ワタナベ, フミコ

Search repository
カガワ, コウジロウ

× カガワ, コウジロウ

WEKO 507

カガワ, コウジロウ

Search repository
オクヤマ, マユミ

× オクヤマ, マユミ

WEKO 508

オクヤマ, マユミ

Search repository
キタゾノ, アキエ

× キタゾノ, アキエ

WEKO 509

キタゾノ, アキエ

Search repository
コガシワ, ミチコ

× コガシワ, ミチコ

WEKO 510

コガシワ, ミチコ

Search repository
著者名(英) Yoshida, Shigeko

× Yoshida, Shigeko

WEKO 511

en Yoshida, Shigeko

Search repository
Motonaga, Keiko

× Motonaga, Keiko

WEKO 512

en Motonaga, Keiko

Search repository
Okui, Sachiko

× Okui, Sachiko

WEKO 513

en Okui, Sachiko

Search repository
Watanabe, Fumiko

× Watanabe, Fumiko

WEKO 514

en Watanabe, Fumiko

Search repository
Kagawa, Koujirou

× Kagawa, Koujirou

WEKO 515

en Kagawa, Koujirou

Search repository
Okuyama, Mayumi

× Okuyama, Mayumi

WEKO 516

en Okuyama, Mayumi

Search repository
Kitazono, Akie

× Kitazono, Akie

WEKO 517

en Kitazono, Akie

Search repository
Kogashiwa, Michiko

× Kogashiwa, Michiko

WEKO 518

en Kogashiwa, Michiko

Search repository
著者所属(日)
値 近畿福祉大学
著者所属(日)
値 近畿福祉大学
著者所属(日)
値 岐阜県立看護大学
著者所属(日)
値 岡山県立大学
著者所属(日)
値 岡山県立大学
著者所属(日)
値 岡山県立大学
著者所属(日)
値 岡山県立大学
著者所属(日)
値 岡山学院大学
著者所属(英)
言語 en
値 Kinki Welfare University
著者所属(英)
言語 en
値 Kinki Welfare University
著者所属(英)
言語 en
値 Gifu College of Nursing
著者所属(英)
言語 en
値 Okayama Prefectural University
著者所属(英)
言語 en
値 Okayama Prefectural University
著者所属(英)
言語 en
値 Okayama Prefectural University
著者所属(英)
言語 en
値 Okayama Prefectural University
著者所属(英)
言語 en
値 Okayama Gakuin University
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Background and Objectives : According to Willett, the semi quantitative food frequency questionnaires (SQFFQ) have become the primary method for measuring dietary intake in epidemiological studies. Today, the same portion size used in adults and the elderly at SQFFQ. However, the portion size for the elderly is not the same for adults. We think the dietary intake for the elderly shows smaller portion size than adults for most foods. So we measured habitual use of portion size among the healthy elderly at 84 food items. We investigated nutrient intake for the elderly by nutrition survey wchich surveyed three season's (early summer, fall, winter) duplicated method. Then we developed a SQFFQ for the elderly from their common foods consumption. The SQFFQ format became eight grades for the frequency and five grades the food consumption. To estimate the validity, newly developed of SQFFQ was compared with the three season's duplicated method. Results and Conclusions : As for the validity, the relative difference between SQFFQ value and the duplicated method value was small. The relative difference of principal nutrients (energy, protein, and fat) were less than 5%, and vitamins A, B_1 and B_2 were 20-10%. Especially, there were significant correlations (p<0.01) between SQFFQ and duplicated method for intakes of vitamin B_1, dietary fiber, calcium and potassium. And there were significant correlations (p<0.05) between SQFFQ and duplicated method for the intakes of energy and vitamin B_2. These results suggest that our developed SQFFQ for a dietary survey that consists of 84 foods items, particularly are reliable for dietary assessment in healthy elderly people.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11887920
書誌情報 近畿福祉大学紀要

巻 3, p. 29-41, 発行日 2002-12-15
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 12:04:05.053625
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3